Selecteer een pagina
Medisch geheim

In de praktijk komen de arbeidsdeskundigen van Rematched Arbeidsdeskundigen vaker de vraag tegen hoe dat nu zit met het medisch geheim. Vooral van werkgevers, maar soms ook van werknemers. Werkgevers verwachten soms dat de arbeidsdeskundige volledig op de hoogte is van de medische informatie, en dat dat is de arbeidsdeskundige juist niet! Het levert soms bijzondere situaties op dat een werkgever die blijkbaar op de hoogte is begint uit te leggen over de medische situatie. De werkgever is dan meestal goedbedoeld op de hoogte, ook omdat in een goede arbeidsverhouding soms werknemers ook gewoon medische zaken vertellen. Formeel mag dat niet, maar ga dat maar eens aanpakken. Met een beetje uitleg komen we er vaak wel uit, maar lastig is het wel. Werknemers zijn vaak verbaasd dat wij geen medische informatie tot onze beschikking hebben. Ook dan helpt uitleg over het feit dat wij wel de beschikking hebben over de zogenaamde belastbaarheid, dus wat kan een werknemer nu niet. Wordt er dan nooit medische informatie besproken? Zeker wel! Als dat nodig is voor een goed begrip van de situatie en voor het inschatten van de mogelijkheden en de juiste route; zeker als er aanvullend overleg met de bedrijfsarts moet worden gepleegd. Wij gaan daar altijd uiterst zorgvuldig mee om. Noteren geen uitgebreide zaken, kopiëren geen medische documenten enzovoort. En communiceren met de bedrijfsarts via beveiligde kanalen. In de arbeidsdeskundige rapportage zult u daarna geen medische informatie kunnen terugvinden; het mag gewoon niet. Het medisch geheim is een groot goed en een belangrijk recht. Wij gaan daar uiterst behoedzaam mee om.

Achtergrond

Neem contact met ons op

Wilt u gebruik maken van onze dienstverlening dan kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen voor een arbeidsdeskundig onderzoek. De beschikbare arbeidsdeskundige stelt dan een offerte voor u op.

Richard: 06 3039 1953

Lammert Jan: 06 4999 0117

Stuur ons een bericht. Wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

Onderwerp